Geweldsdelicten

Onder geweldsdelicten vallen strafbare feiten waarbij personen pijn of letsel wordt aangedaan of goederen worden vernield of beschadigd. Voorbeelden van geweldsdelicten zijn (zware) mishandeling, moord, doodslag, dood door schuld, openlijke geweldpleging, huiselijk geweld, vernieling en bedreiging met geweld of de dood.

(Zware) mishandeling

Als een ander geweld wordt aangedaan zonder dat daar een gerechtvaardigde reden voor is (zoals noodweer c.q. zelfverdediging) dan is doorgaans sprake van een mishandeling van die persoon. Zware mishandeling betreft het toebrengen van ernstig letsel aan een persoon. Dit kan variëren van botbreuken en zware kneuzingen tot letsel dat blijvende gevolgen heeft. De straf voor zware mishandeling kan oplopen tot jarenlange gevangenisstraffen, afhankelijk van de ernst van het letsel en de omstandigheden van het geval. Herhaalde mishandeling of mishandeling van ambtenaren (zoals politieagenten), kwetsbare personen, zoals kinderen of ouderen, wordt extra zwaar bestraft.

Moord, doodslag en dood door schuld

Moord en doodslag zijn de meest ernstige vormen van geweldsdelicten waarbij een slachtoffer komt te overlijden. Moord is de opzettelijke en geplande daad om iemand van het leven te beroven, terwijl doodslag een impulsieve daad betreft zonder voorbedachte rade. Dood door schuld verwijst naar een situatie waarin iemand door nalatigheid of roekeloosheid de dood van een ander veroorzaakt. De straffen voor deze delicten zijn zeer hoog, bij moord kan het gaan om een levenslange gevangenisstraf, bij doodslag en dood door schuld om straffen van enkele tot meerdere jaren gevangenisstraf.

Openlijke geweldpleging

Openlijke geweldpleging houdt in dat geweld wordt gepleegd in het openbaar, vaak door een groep mensen. Dit kan variëren van vechtpartijen op straat tot het vernielen van eigendommen tijdens rellen. De straffen voor openlijke geweldpleging zijn afhankelijk van de ernst van het geweld en de schade die is aangericht. Personen die zich schuldig maken aan openlijke geweldpleging kunnen rekenen op gevangenisstraffen, taakstraffen en/of hoge boetes.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld omvat alle vormen van fysiek, psychisch of seksueel geweld binnen de huiselijke sfeer. Dit kan variëren van mishandeling en bedreiging tot seksueel misbruik. Slachtoffers van huiselijk geweld zijn vaak vrouwen en kinderen, maar ook mannen kunnen slachtoffer zijn. Huiselijk geweld wordt door de wet zeer serieus genomen en kan leiden tot gevangenisstraffen, contactverboden en verplichte behandeltrajecten voor de dader.

Bedreiging met geweld of de dood

Bedreiging met geweld of de dood is het intimideren van een persoon door deze angst aan te jagen voor fysiek letsel of levensgevaar. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk gebeuren, bijvoorbeeld via brieven, e-mails of sociale media. Bedreigingen worden vaak als een ernstig delict beschouwd, zeker wanneer deze deel uitmaken van een patroon van intimidatie of gericht zijn tegen kwetsbare personen. De straffen voor bedreiging kunnen variëren van taakstraffen tot enkele jaren gevangenisstraf, afhankelijk van de ernst en context van de bedreiging.

Juridische bijstand

Wordt u verdacht van een geweldsdelict? Dan is het essentieel dat u spoedig een deskundig advocaat in de arm neemt. Voor de uitkomst van uw strafzaak is het namelijk cruciaal dat u vanaf het begin de juiste keuzes maakt. Keizer Strafrecht biedt u het gemak van een gratis eerste gesprek. Zo heeft u direct duidelijkheid over uw rechtspositie en de mogelijke stappen die u kunt nemen. Keizer Strafrecht heeft al vele geweldszaken succesvol behandeld en beschikt over de expertise om uw zaak op de best mogelijke manier te verdedigen.

Onze advocaten hebben ruime ervaring met diverse vormen van geweldsdelicten en kunnen u bijstaan vanaf het moment van arrestatie tot en met de rechtszitting. Wij zorgen ervoor dat uw rechten worden beschermd en dat er een sterk verweer wordt gevoerd. Neem vandaag nog contact met ons op voor professionele en betrouwbare juridische bijstand. Bij Keizer Strafrecht staat uw belang altijd voorop.